et kopen van een horloge kan een flinke zoektocht zijn. Zo zijn er vele valkuilen te verzinnen, die elk alleen met gedegen kennis en wat voorbereidend werk te voorkomen zijn.
Zeker vintage horloges hebben een ongelooflijke charme, maar daar komt nog een component bij: betrouwbaarheid. Toch is er één merk dat op het gebied van vintage horloges beter doet dan alle andere merken: Rolex. Maar wat maakt een vintage Rolex zo bijzonder?
Die vraag stelden we aan vintage horloge-expert Jasper Lijfering – en hij heeft meer dan genoeg antwoorden.
Lijfering groeide namelijk letterlijk op tussen de vintage horloges. Zijn ouders richtten al in de jaren tachtig een vintage horlogewinkel op. Op 21-jarige leeftijd nam Lijfering die winkel over, waar nog altijd met traditionele ambachten en gereedschappen wordt gewerkt.
Wat hem opvalt: de vintage Rolex vliegt de winkel uit. En wel hierom.
1 De Rolex-historie
Met een vintage Rolex heb je een paar vierkante centimeter mechanische geschiedenis om de pols. Ook de huidige modellen zijn veelal gebaseerd op ontwerpen en uitvoeringen van 50 jaar geleden. De nostalgie druipt er bij een echte vintage vanaf, juist omdat ze nog ingetogen zijn – voor huidige begrippen.
2 Bijna elk model is uniek
Destijds werden modellen in veel kleinere oplages gemaakt en er veranderde telkens optisch veel. Ook werd er voor wijzerplaten vaak gebruik gemaakt van organische verf en tritium, die na verloop van tijd karakteristiek verkleuren. Hier betalen verzamelaars en liefhebbers zelf ‘premiums’ voor. Zodoende vertelt het horloge niet alleen de tijd, maar ook een verhaal.
Elk vintage horloge is anders terwijl de huidige modellen zo worden gefabriceerd dat het er altijd ‘perfect’/ als nieuw blijft uitzien. Dus onderscheid jezelf in plaats van voor de eenheidsworst te kiezen, toch minder gaaf als je buurman exact hetzelfde horloge heeft…
3 Plexi is sexy
Je hoort nog wel eens dat mensen een Rolex ‘protserig’ vinden, dan hebben ze duidelijk nog niet kennis gemaakt met de vintage modellen. Pas in 1970 (bij sommige modellen, vandaag de dag bij alle Rolex horloges) werd voor het eerst gebruik gemaakt van saffier glas.
De harde glans van dit glas en dat vingerafdrukken erop blijven staan, maakt de look wat en pocherig. Plexiglas, daarentegen, heeft een wat zachtere glans.
Oké, saffier glas krast minder snel dan plexiglas, maar krasjes kan je bij een plexiglas er zo uit polijsten en in het geval van een saffier glas mag je mooi een paar honderd euro aftikken voor een nieuw glas.
4 Een vintage Rolex is de sympathieke keuze
Nog een reden waarom Rolex soms, ten onrechte, voor ‘patserklok’ wordt uitgemaakt is de maatvoering. Prima dat ook vroeger Rolex horloges produceerde met een kastdiameter van wel 40mm, alleen dit waren louter ‘professional toolwatches’.
Als je met een Datejust of Day-Date van 41mm aankomt heb je de term ‘dresswatch’ duidelijk niet begrepen. Ook de buitensporig grote Yachtmaster 2, Sky-Dweller en Deep-Sea moet je maar op een elegante manier kunnen dragen.
Veel vintage Rolexen hebben nog de klassieke mannenmaat (36 millimeter of iets meer) en hebben daardoor een net wat sympathiekere uitstraling.
Jaarlijks rollen er bijna 1 miljoen horloges uit de Rolex-fabrieken, en alle lof dat ze met deze hoeveelheden toch een uitermate hoge kwaliteitsstandaard hanteren.
Maar met dat fabriekswerk mis je toch enigszins het ambacht. Denk aan prachtige ‘gilt’ of ‘pie-pan’ wijzerplaten, handmatig afgewerkte kasten en uurwerken; vintage vakmanschap!
6 Een vintage Rolex is een goeie belegging waar je nog iets aan hebt ook
De vraag blijft toenemen terwijl het aanbod uiteraard niet groter wordt. Als je kijkt naar de prijsstijgingen in de vintage horloge markt kan de aanschaf van een Rolex ook financieel interessante motieven hebben.
Normaal gezien kun je bij aankoop van een Rolex rekenen op een rendement van zo’n 5 tot 10 procent per jaar (al is dat natuurlijk afhankelijk van het model en een goeie dosis geluk).
Sommige winkels, waaronder Amsterdam Vintage Watches, garanderen zelfs dat ze na aanschaf van een vintage Rolex minimaal hetzelfde bedrag teruggeven bij inruil.
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt maar door geen nieuw gefabriceerd horloge te kopen beperk je uiteraard je ecologische voetafdruk. Bovendien zijn vintage Rolex horloges gemaakt om meerdere honderden jaren mee te gaan, mits goed onderhouden uiteraard.